DOPİNG VE DOPİNGLE MÜCADELE


 Doping, yasaklı maddelerin veya yöntemlerin kullanımı olarak bilinmektedir. Ancak Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) tanımlamasına göre Dünya Dopingle Mücadele Kurallarının 2. madde veya birden fazla dopingle mücadele kuralının ihlal edilmesi doping olarak kabul edilir.

Dopingin Yasaklanma Nedenleri

On dokuzuncu yüzyılın sonlarından bu yana, bazı sporcular ne yazık ki, çeşitli maddeleri ve yöntemleri kullanarak müsabakalarda başarı elde etmeye çalışmıştır. Özellikle son 50 yıldır çok sayıda doping vakasıyla giderek daha belirgin hale gelmeye sporu ve sporcuları tehdit etmeye başlamıştır. Doping hem sporcunun sağlığına hem de sporun bütünlüğüne yönelik, olumsuz etkileri olması gerekçeleriyle yasaklanmıştır.

Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Doping sporcularda birçok sağlık sorununa neden olur ancak bu olumsuz etkilerin anlaşılması zor olabilir. Dopingin sporcu sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri aşağıdaki etkenlerle birleştiğinde çok daha karmaşık bir hale gelebilir:

 Doping yapan sporcuların, bu konu hakkında konuşmamaları sonucunda sağlık üzerindeki olumsuz etkilerin tespit edilmesinin zorlaşması,

 Hasta insanlar veya hayvanlar tarafından kullanılması amacıyla üretilen maddelerin ve yöntemlerin, sağlıklı sporcular üzerinde farklı yan etkilere neden olabilmesi 

 Söz konusu madde ve yöntemlerin sporcu lar tarafından normal tedavi dozlarından çok daha yüksek dozlarda kullanılması. Farklı madde ve yöntemler bir arada kullanılarak etkilerinin artırılması.


DOPİNG VE DOPİNGLE MÜCADELE DOPİNG VE DOPİNGLE  MÜCADELE Reviewed by BURAKHAN ÖZMEN on Nisan 20, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok

Oyun